Wilt u telefonisch contact?

Actie gratis Aveve drijfplanken + materiaalkoffer Cid Lines Actie gratis Aveve drijfplanken + materiaalkoffer Cid Lines

Actie gratis Aveve drijfplanken + materiaalkoffer Cid Lines

De nieuwste promotie gemist? 

Klik hieronder.

KLIK HIER
AGRESSIVITEIT BIJ VARKENS, ENKELE TIPS

AGRESSIVITEIT BIJ VARKENS, ENKELE TIPS

Heeft u last van agressiviteit bij bij uw vleesvarkens? Wij geven u een aantal tips!

Agressiviteit onder de varkens is een frequent voorkomend probleem. Problemen met oor-, flank- en staartbijten worden regelmatig gesignaleerd. Dat dat agressief gedrag een bedreiging vormt voor het varkenswelzijn, is eveneens duidelijk. Meer nog, de aangebrachte verwondingen hebben niet alleen negatieve gevolgen op het dierenwelzijn, maar ook op de technische- en economische resultaten.

Aggresiviteit bij varkens is als een emmer

Het is aggresief gedrag is van een stereotiepe aard. Een gedragsafwijking als gevolg van een gevoel van onbehagen, verveling of nervositeit. Tal van factoren of een combinatie ervan kunnen aan de basis liggen van staart-, flank en oorbijten. Het ontstaan van staartbijten kan vergeleken worden met een emmer. Hoe meer risicofactoren er aanwezig zijn hoe sneller de emmer overloopt. Het kan zijn dat er verschillende factoren aanwezig zijn zonder dat het probleem zich voordoet maar één extra factor kan de situatie doen veranderen.

Welke 6 factoren spelen een rol?

We sommen hieronder een 6 tal belangrijke factoren op die een rol spelen

1. Verveling

Varkens zijn van nature uit verkenners, ze zijn nieuwsgierig. Als ze te weinig stimulansen krijgen vanuit hun omgeving, richten ze hun aandacht op hun soortgenoten. Dit kan zich uiten in oor - en staartbijten. Hokverrijkingsmateriaal heeft als doel deze verveling tegen te gaan. Het is trouwens ook wettelijk verplicht. Het ideale materiaal is nieuw, vervormbaar, afbreekbaar en eventueel eetbaar. Naast de materialen die opgesomd zijn in de wetgeving kan met ook gebruik maken van opgehangen materiaal zoals, touwen een houtblok aan een ketting en losse speelgoedjes.

2. Hokbezetting

Te hoge hokbezetting kan frustratie en aggressief gedrag uitlokken. Er bestaan wettelijke minima voor biggen 0,25 m²/big tot 20 kg en voor vleesvarkens 0,65 m²/ vleesvarken maar deze zijn misschien wel naar prestaties aan de lage kant. Voor optimale prestaties streven we naar 0,3 m²/big en 0,75 m² /vleesvarken.

3. Klimaat

Een slecht klimaat en weinig ventilatie kan één van de hoofdoorzaken zijn van agressie bij varkens.Te grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, te hoge luchtsnelheden, te weinig ventilatie (hoge concentraties ammoniak) kan aanleiding geven tot frustraties of onbehagen bij de dieren.

4. Gezondheid

Ziekten en parasieten geven een gevoel van onbehagen en stress. Het zijn veelal dieren die wat achterblijven die dit gedrag vertonen. Dieren die bijtwonden vertonen, kan u dan best zo snel mogelijk scheiden van de rest.

5. Voeder (systeem)

Dikwijls wordt er naar het voeder gewezen als de hoofdoorzaak van het probleem, maar in talloze studies wordt deze factor geminimaliseerd. Desondanks is het van belang om een evenwichtig voeder samen te stellen met voldoende structuur, vezels (verzadigingsgevoel), goed verteerbare eiwitten. Het toevoegen van magnesiumzouten kan soms rustgevend werken.

Maar ook zorgen dat de varkens allemaal vlot kunnen eten door voldoende eet - en drinkplaatsen te voorzien helpt. Wij adviseren 6 varkens per eetplaats en 10 - 12 varkens per drinkbak. Water moet ook van goede kwaliteit zijn en het debiet aan de nippel moet voldoende zijn. Als de bezetting te hoog is, kan dit aan de voederbak voor onrust zorgen.

6. Genetica

Er kan een bepaalde genetische aanleg zijn vooral bij varkens die sterk geselecteerd zijn op mager vlees. Bedrijven die hun eigen gelten fokken kunnen hier op selecteren. Ook binnen 1 ras kunnen er verschillen in gedrag voorkomen. Wees dus ook kritisch in de keuze van de eindbeer.

Ook het geslacht speelt een rol. Zo worden mannelijke dieren sneller gebeten dan de vrouwelijke dieren. Het gescheiden opleggen kan het probleem verkleinen. Voor het voorkomen en genezen bestaan er op de markt nog verschillende producten die hierbij kunnen helpen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Voorkomen:

Producten zoals kannibaalspray of Antichew die kunnen aangebracht worden aan de staart, poten en oren waar de meeste bijtwonden plaatsvinden. Dit produkt zorgt aan de hand van een slechte geur en smaak dat het staart- en oorbijten vermindert en de rust terugkeert in de stal. Verpakking : 400ml. KANNIBAALSPRAY

Genezen:

Wanneer er toch bijtwonden ontstaan is het zeer belangrijk om verdere infecties tegen te gaan door de wonde zo snel mogelijk te verzorgen. Een veel voorkomend product die hiervoor wordt gebruikt, is bijvoorbeeld de Kenofix.

Deze producten gaan een 2e huid gaan leggen die een langdurige bescherming van de huid gaan garanderen. De ontsmetting gebeurt heel snel, binnen de 5 min, maar werkt ook nog 5 dagen door. De film vormt een barrière tegen bacteriën en infecties. Dergelijk product werkt bovendien afstotend voor varkens bij oor-en staartbijten maar deze helpt ook als verzorgende en beschermende factor bij andere diersoorten.(varkens, rundvee, schapen, paarden,...)

KENOFIX

Bron: Luc Plessers

Meer artikels

© Agrologic 2024

| Privacy Statement | Algemene voorwaarden | Cookie Statement | Disclaimer | Webdevelopment by Plenso